Cookie consent management tool
 
 

GSM: 0888/557-208
Email: info@partiaobt.org

ПОСЕТЕТЕ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
Партия Обединен Блок на Труда
 
ВМЕСТО ПРАВО НА ОТГОВОР


На вниманието на

Г-н Емил Кошлуков

Генерален директор

Българска национална телевизия

КОПИЕ:

Г-н Георги Любенов

Водещ

„Денят започва с Георги Любенов“

 

Едно писмо в името на истината

Относно: Неточности/непълноти изказани от г-жа Ваня Григорова във ефира на БНТ, по време на нейто участие на 04 май 2024 г. /събота/ в предаването „Денят започва с Георги Любенов“

Фактите, такива каквито са

Уважаеми г-н Кошлуков,

Обръщам се, персонално към Вас, преди всичко защото БНТ е институция, а на институционално ниво не би следвало неточности и/или непълноти в изказването на участник, който и да е той, да остават без ответ. Още, защото участието завърши с въпрос, от страна на водещия: „...ражда ли се нещо ново в ляво?“ и призив всеки да си отговори сам. И не на последно място, защото Вие, сте активен участник в политическия и обществен живот на България, в годините на прехода. Учредител сте на Федерацията на независимите студентски дружества и участник в Националната кръгла маса през 1990 г. Защо се спирам на точно тези моменти от, иначе изключително наситената Ви биография, ще стане ясно от изложението.

Ще започна от зададения в края на участието на г-жа В. Григорова, от г-н Г. Любенов, въпрос:

„Ражда ли се нещо ново в ляво?“

Дали и кога би се родило, по принцип, нещо ново в ляво, ще покаже времето. Но, когато и ако това се случи, то няма да е единствената лейбъристка формация, а още по-малко цитирам: „.... ПЪРВАТА формация „Солидарна България“, която си поставя за цел подобряването на условията на труд и повишаването на ръзнагражденията“. Имат се предвид, както г-жа В. Григорова се изразява, работещите.

Преди повече от двадесет години, в България, се ражда политическа партия която, към онзи момент, кръщават ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА. Казвам към онзи момент, защото след това се преименува на ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ. Партията е зачената, като отстояваща принципите на европейската социалдемокрация, а основен приоритет в нейната програма е защита интересите на хората на труда, което е и по-точната формулировка, техните права и доходи. ПАРТИЯТА е един от учредителите на „НОВА ЛЕВИЦА“, заедно с БСП, БСДП и ПДС в едни не по-леки за България времена, времена на сериозен идеен сблъсък, но и времена на активен диалог – диалог по политики, стратегии, визия и парламентарно представена в рамките на „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“, с наситена законодателна инициатива, за голяма част от която свидетелстват и архивите на Народното събрание.

Днес, следвайки и отстоявайки заветите на създателя си, ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ продължава да бъде жива. Не се състезаваме по размер, мащаб и проценти. Не виждаме смисъл и градивност в такъв тип състезания, защото както казваше д-р Петър Дертлиев, цитирам по памет: „Няма малки и големи партии, има малки и големи политици“, а и защото се убедихме, че партията като жив организъм приобщава и разделя. И в този смисъл никой неможе да бъде монополист на която и да е част от политическото пространство, в т.ч. и лявата, както и на поддръжниците си. Хората остават при идеите си, като следват каузи. В този ред на мисли разбираме и ценимтова, че наши последователи, образно, ни определят като „бутикова“ партия. Партия с доказан личностен потенциал. С активна, експертна, позиция по актуални теми от политическия и обществен живот у нас и категорично стояща встрани от вихрещите се междуинституционални, междупартийни, вътрешнопартийни, междуличностни и още, и още ... противопоставяния и скандали.

До тук с фактите по отношение на претенцията за „ ...ПЪРВАТА формация „Солидарна България, която .............“.

Що се отнася до осъзнаването и пренасянето/въвеждането у нас, днес, на Европейската практика при създаването на лейбъристки партии си позволяваме да информираме г-жа В. Григорова, но и да опресним паметта на лидерите на партиите – мандатоносители на „Солидарна България“, за предстоящите, на 09 юни избори за членове на ЕП и Парламентарни, с които многократно сме си партнирали, като освен описаните факти припомним и кой е ПЪРВИЯТ. Но всъщност, не толкова важни са г-жа В. Григорова и лидерите на която и да е политическа партия. Много по-необходимо е вашата, на БНТ, многохилядна аудитория, социално мислещите хора, в т.ч. и представителите на синдикалното движение да бъдат точно информирани.

ОБТ БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ е създадена от проф. Кръстьо Петков – български учен, един от най-ярко изявените синдикалисти у нас и политик, който застава с името и лицето си начело на партия, дава и име, чертае идеи, приобщава съратници... Но, най-важното отстоява КАУЗИ, на които остава верен до края на дните си. А знаем, че каузи се отстояват от ЛИДЕРИ. А за лидерите сме длъжни да имаме ПАМЕТ. Университетски преподавател, директор на института по социология на БАН, основател и първи председател на Конфедерацията на независимите синдикати в България /най-голямата синдикална структура в нас/ и народен представител. Председател на Съюза на икономистите в България. Удостоен с почетното звание „Доктор Хонорис кауза“ на Стопанската академия „Димитър А. Ценов“, в Свищов. С много международни контакти, изяви, признание и доказан принос за популяризиране идеите на лейбъризма у нас. Сред признанията за дейността му в международен план е и награждаването му с един от най-високите белгийски ордени „Командир на короната“ от краля на Белгия.

Автор на стотици публикации, анализи, книги, между които „Държавата – това съм аз!“, може би единствения социологически портрет на Бойко Борисов, „Завръщането на монарха“, една интересна дисекция на българското общество, към онзи момент, провокирана от появата на Симеон Сакскобургготски в публичното пространство ...

И без да влизам в задочен дебат с г-жа В. Григорова и/или нейния екип, а още по-малко в режим на обяснения, извън фактите, ще си позволя да кажа само, че изложените от нея тези и формулиравки в това предаване, а и не само, биха могли да бъдат прецезирани.

Ние, от ОБТ БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ си даваме сметка, че г-жа В. Григорова до преди 8-9 години е била в позиция с която, да допуснем, биха могли да се обяснят някои от изказаните неточности, ако ги приемем така. Но, успоредно с това бихме искали да вярваме, че изложените факти ще я насочат към коригиране на говоренето в публичните й изяви и тези на представители на мандатоносителите й от тук нататък, както в хода на предстоящата предизборна кампания, така и след това. Обратното поведение, от страна на всеки от тях, би било ярка демонстрация на отсъствие на памет, която би следвало да се помни, пази и уважава; на неразбиране значението на думи като морал, коректност, етика, естетика във взаимоотношенията, в т.ч. и в политиката; на дефицит на откритост и честност към Вас и националната значимост на медията, която преставлявате, към другите национални и регионални медии, към обществото, в т.ч. и трудовите хора и не на последно място към самите тях.

Уважаеми г-н Кошлуков,

Моля, да ме извините за това, че Ви занимавам с фактология, която в по-голямата й част убедена съм, Ви е добре известна. Правя го единствено в името на истината, чесността, паметта, морала и институционализма, на които без съмнение, най-малко поради позицията която заемате, а и не само, сте един от ярките представители.

Наясно сме, че влизаме в предизборна кампания но, все пак ни се иска да вярваме, че ще намерите най-подходящата форма, в ефира на БНТ, вместо право на отговор, да прозвучат горепосочените факти. По този начин ще отговорите на очакванията на една не малка част трудови хора, не само наши членове и симпатизанти но и синдикалисти, учени, интелектуалци, политици, общественици с които разговаряме, които са живи и имат памет.

Предварително Ви благодаря!

07.05.2024 г.                                                                                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                                                                          


                                                                                                                                                                                                                         С уважение и надежда,
ВМЕСТО ПРАВО НА ОТГОВОР
2024, Всички права запазени.