GSM: 0888/557-208
Email: info@partiaobt.org
Партия Обединен Блок на Труда
 
ПОЗИЦИЯ

Относно: Начинът на участие на ОБТ БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ в предстоящите, на 02 октомври 2022 г., предсрочни парламентарни избори.

Ръководството на ОБТ БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ отчита геополитическата обстановка и сложността на съществуващата в страната ситуация. Наясно сме, че се намираме на старта на нов етап. Налице са:
    Процес на отслабване влиянието на системните партии;
    Драстичен спад на избирателната активност;
    Липса на доверие в институциите и т.нар. политически елит;
    Криза на лидерство;
    Нация без обща цел и посока;
    Общество раздирано от агресия и противопоставяне;
    Липса на идеологическа идентификация.

За добро, или не, но Българският политически дневен ред вече е геополитически.
Фрагментирането на българското общество е факт и то не от днес. А това е опасно. В преобладаващата си част хората не слушат, или ако слушат не чуват, а вече може би не разбират, или не желаят да разберат мнението на другия. Но още по-опасно е това, че все по-малко разбираме света в който живеем днес и ще трябва да продължим утре.
Свидетели сме на тежка системна криза на партийно – политическата система, характеризираща се с раздробено политическо пространство. Към момента, с цялата условност на тези понятия, у нас няма нито ясно изразена десница, нито силна, а още по-малко обединена левица, възможностите за чието сформиране волно, или не, бяха стопирани от г-жа Корнелия Нинова и тясното ръководство на БСП, като най-голяма партия в този сегмент. Центъра също е размит.
Един след друг, като че ли на принципа „проба-грешка“ се появяват т. нар. „политически проекти“, а не „политически партии“, които организационно възникват на базата на граждански формати, като отказват да следват идеологически постановки. Т.е. усложнена форма без дългосрочна перспектива. Липсват и конкретни послания. Това активира още повече раздробяването на политическото пространство, задълбочава процесите на конфронтация в обществото и ерозира демократичните процеси в страната. Нещо повече, би могло да тласне обществото към търсене на личност – спасител и подкрепа за установяване на едноличен модел на управление. В тази посока може да бъде тълкувано и „екстравагантното“, към момента, предложение на Слави Трифонов за провеждането на референдум за президентска република, за което говорителя на служебния кабинет, в аванс съобщи, че не е съгласувано с Президента.
Отсъства диалогът по политики и то на принципна основа, за обсъждане на стратегия за развитието на страната на базата на сериозна експертиза и анализ и дума не може да става. Вместо това сме свидетели на ежедневни междуличностни и междуинституционални престрелки, жълтини, обиди… Т.е. демонстрация на „елити“ без стил и възможност за комуникация.
Можем да продължим, но и изреденото до тук е достатъчно за да ни даде сериозно основание да се съмняваме, че в 48-то Народно събрание ще бъде сформирано необходимото мнозинство, което да излъчи необходимото на страната стабилно управление. Това поведение по скоро остава съмнението, че на предстоящите, на 02.10.2022 г. избори се гледа като на задължителна, по конституция, процедура с преходен характер. За това свидетелства и отказа на редица политически партии да се включат в надпреварата, както и отказа на други, въпреки тяхната първоначална регистрация за участие под една или друга форма.
Ние от ОБТ Български Лейбъристи винаги сме били последователни. Участвали сме, не в един политически проект, не в една коалиция. Участвали сме и самостоятелно. Но никога не безпринципно и винаги с кауза. Точно това, днес, ни дава необходимите достойнство, самочувствие, спокойствие, сила, независимост и може би най-важното мотивация да продължим по същия начин.
И затова, верни на принципите си и на каузата България, решихме да не се регистрираме, самостоятелно или в коалиция, за участие в предстоящите, на 02.10.2022 г. предсрочни парламентарни избори и да не оказваме подкрепа, като призоваваме нашите членове и симпатизанти да упражнят правото си на глас по силата на своята съвест.

Август 2022 г.                       

2024, Всички права запазени.